Amarant - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Amarant

Zvětšit

Amarant, v českých zemích známý spíše pod názvem laskavec, zahrnuje více než 60 odrůd, které rostou téměř po celém světě vyjma arktických oblastí. Kulturní formy se řadí mezi jednoleté rostliny a dosahují výšky 10 až 200 centimetrů. Jedna rostlina amarantu vyprodukuje až 500 tisíc miniaturních semen, jejichž barva se pohybuje od bělavé až po černou. Stejně jako například pohanka se amarant řadí mezi pseudoobiloviny, jelikož se jeho semena upravují stejně jako obilná zrna. Finálním produktem je pak amarantová mouka.

Původ a složení amarantu
Amarant pochází ze Střední Ameriky a znali ho již staří Inkové, Mayové a Aztékové, pro něž byl posvátnou plodinou přezdívanou například „zlato Inků“ či „nesmrtelná rostlina“. Tato označení nepoukazovala pouze na jeho prospěšnost lidskému zdraví, ale vyjadřovala také poctu jeho snadnému pěstování. Dokáže se totiž přizpůsobit téměř všem klimatickým podmínkám, dobře snáší sucho, je možné ho sklízet až třikrát ročně a jeho zrníčka lze bez poškození skladovat téměř celý rok. Není proto divu, že byl uctíván, protože zcela běžně sytil obyvatele starých říší. V současné době je největším pěstitelem této rostliny Čína, dále pak Mexiko a celá Střední Amerika. Dnes se jí daří také v Evropě, konkrétně v naší zemi se laskavec začínal prosazovat v 90. letech minulého století. Amarant je tedy nejen velmi odolná a přizpůsobivá rostlina, ale jeho konzumace prospívá lidskému tělu všech věkových kategorií. Lze říci, že amarantová semena mají mnohem vyšší výživovou hodnotu než obilniny, a to díky až dvakrát vyššímu obsahu bílkovin, tuků, některých vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny. Bílkoviny amarantu mají také vyšší obsah esenciálních aminokyselin než klasické obiloviny a tím se přibližují spíše bílkovinám živočišného původu (amarant je proto doporučován zejména vegetariánům). Důležitá je také přítomnost nenasycených mastných kyselin, především pak kyseliny olejové a linolové. Za zmínku také určitě stojí výskyt velmi vzácné přírodní organické látky skvalenu (skvalen vzniká jako meziprodukt biosyntézy cholesterolu a poprvé byl izolován z jater žraloka) v semenech amarantu, která podporuje imunitní systém a regenerační schopnosti organismu.

Proč a jak amarant zařadit do našeho jídelníčku?
Jak tedy amarant neboli laskavec pomáhá našemu tělu v průběhu života? V dětském věku konzumace amarantu přispívá ke správnému duševnímu vývoji, protože obsažená bílkovina lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk. V aktivním středním věku lze ocenit amarantem zaručený vyvážený přísun minerálů (především vápníku, hořčíku a železa) a vitaminů (zejména B, C a E). Pro správné trávení je potřebná také vláknina, které amarant obsahuje dostatek. Vdnešní době, kdy mezi obyvatelstvem západních zemí dochází k prudkému nárůstu obézních jedinců, je velkým přínosem nízký glykemický index laskavce. To znamená, že se déle tráví, má větší sytící schopnost a udržuje vyrovnanou hladinu cukru v krvi, čímž může přispívat k redukci tělesné hmotnosti. V neposlední řadě také mile překvapí obsah rutinu, který pozitivně působí proti křehkosti krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév, důležitá je také jeho schopnost snižovat LDL (= špatný) cholesterol. Všechny tyto výhody spojené s konzumací amarantu samozřejmě může využívat i starší generace, které navíc také pomáhá při regeneraci buněk a látkové výměně. Tento seznam pozitiv je významný avšak stále není kompletní! Amarant totiž neobsahuje lepek a existuje pouze velmi nízká pravděpodobnost vzniku alergie na jeho bílkovinu. Z tohoto důvodu také velmi často tvoří spolu s rýží, kukuřicí, jáhly nebo pohankou součást směsí pro bezlepkovou dietu. Jak tedy tuto výjimečnou rostlinu a její semena, prověřená staletími, nejlépe konzumovat? Z amarantu se vyrábí především celozrnná amarantová mouka, případně vločky, které se dají dále zpracovávat při pečení a výrobě pekařských nebo cukrářských výrobků, vhodných nejen pro celiaky. Celá upravená zrna se přidávají do müsli směsí, případně jiných müsli či cereálních výrobků. Velmi vyhledávané jsou rovněž amarantové těstoviny. Čerstvé se dají konzumovat i listy v zeleném stavu jako zelenina za studena, případně jako špenát po tepelné úpravě. Z amarantu se také vyrábí mnoho potravních doplňků, jako například čaj, olej či jiné amarantové extrakty.

Výčet pozitivních účinků amarantu na naše tělo amnoha možných variant jeho využití svědčí o jediném: co je maličké a ve velkém množství, mívá překvapivý význam!

<< Zpět