Borůvky - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Borůvky

Zvětšit

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice a známá je především pod svým lidovým názvem borůvka. Rod Vaccinium zahrnuje dohromady asi 200 druhů, které rostou především v horách tropické jihovýchodní Asie a na tichomořských ostrovech, dále také v horách Ameriky a východní Afriky a pouze několik z nich pak v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. V našich podmínkách tvoří borůvky kompaktní porosty především ve vlhkých listnatých, jehličnatých i smíšených lesích. 

 Na nízkých a rozvětvených keřících rostou plody temně modré barvy a kulovitého tvaru, které obsahují mnoho drobných semen a dozrávají od června do září v závislosti na nadmořské výšce.

Borůvky se v české kuchyni používaly od nepaměti a byly důležitou součástí letního jídelníčku nejen venkovského obyvatelstva. Lidé si však již před mnoha staletími všímali i dalších možností jejich využití, a proto si plody a listy, které mají podobné účinky, našly své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství. Odvar z nich se využíval k léčení rozličných neduhů od zánětu horních cest dýchacích a ústní dutiny, přes oční záněty, vyrážky, ekzémy, spáleniny až po žaludeční a střevní problémy spojené s křečemi a zvracením. Léčivých účinků borůvek si samozřejmě nevšimli pouze obyvatelé české kotliny, ale využívaly se všude po světě. Například na Kavkazu je známý borůvkový čaj, který místní pili jako prevenci a zmírňování příznaků cukrovky. Naprostý průlom v pohledu na účinky borůvek pak nastal během druhé světové války, kdy britští piloti zjistili, že při dlouhodobějším snídání borůvkového džemu se jim velmi zlepšilo noční vidění.

Je možné, že by se v lesní plodině, o kterou doslova zakopáváme na každé letní procházce lesem, skrývalo tolik síly prospěšné našemu tělu? A kde hledat příčinu tak širokého léčebného záběru? V první řadě je již ohromující výčet látek v borůvkách obsažený. Plody obsahují: třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin C, vitaminy skupiny B, ovocné cukry a některé stopové prvky (především hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom).

Díky neobvykle vysokému obsahu antioxidantů, což jsou zjednodušeně látky omezující aktivitu kyslíkových radikálů, působí borůvky vnašem těle jako ochranný štít. Jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, chrání naše sliznice a jsou vynikajícím podpůrným prostředkem při rekonvalescenci a regeneraci našeho těla. Dokonce snižují i hladinu cholesterolu a jiných tuků v lidském těle. Fungují tak podobným způsobem jako léky, které se používají ke snižování škodlivého cholesterolu a svojí činností jsou rovněž účinnou zbraní proti obezitě a srdečním chorobám. Blahodárný účinek na náš zrak je zase umožněn obsahem anthokyanů, což jsou přírodní barviva. Tato barviva se v těle přetváří na rodopsin a posléze jsou přeměňována na retinol, kterým je organismus obohacen o oční barvivo a působí také léčebně na naši sítnici, což vede k předcházení šerosleposti. A v neposlední řadě je nutné zmínit i obsah tříslovin, tedy rostlinných polyfenolů, které tvoří na živé tkáni ochranný obal a tím velmi účinně bojují proti onemocnění trávicího traktu, při omrzlinách, kožních poraněních a popáleninách.

Po výčtu těchto vlastností a účinků borůvek snad již nikdo nemůže pochybovat o jejich prospěšnosti. Velkým pozitivem je fakt, že jsou velmi dobře dostupné a v létě si je může natrhat každý. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvé, ovšem jedná se o ovoce určené k rychlé konzumaci a poměrně záhy se kazí. Borůvky však můžeme také zamrazovat a sušit, případně z nich vyrábět marmelády, džemy a sirupy. Velmi oblíbené jsou pak jako dochucení kynutých knedlíků nebo palačinek, případně ve formě náplně do různých moučníků a koláčů.

<< Zpět