Chia semínka - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Chia semínka

Zvětšit

Pátrání po původu chia semínek nás zavede do některých zemí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstují po dlouhé generace, bezmála 4 000 let. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která je poměrně náročná na klimatické podmínky, a proto ji není možné pěstovat všude. Věhlas chia semínek však tento handicap překonal a dnes jejich vlastnosti znají a oceňují lidé po celém světě.

Tajemství chia semínek
Název chia pochází z aztéckého slova, které v překladu znamená olejnatý. Tato semínka byla jedním z hlavních zdrojů potravy (spolu s fazolemi, amarantem a kukuřicí) pro americké domorodce po celá staletí. Používali je nejen k zahnání hladu, ale také pro léčení mnohých nemocí a neduhů jako například nachlazení, bolesti v krku či problémů s trávením. Indiánští válečníci je také konzumovali při svých bojových výpravách či při dlouhém putování. Těchto malinkých kuliček si dokonce cenili do té míry, že je používali při směnném obchodu jako svoji měnu. Co je tedy tajemstvím chia semínek? Nikoho asi nepřekvapí, že síla spočívá v jejich složení. Jsou totiž vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitaminů (především C a E) a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin (obsahují 32% tuku, z toho je 60% n – 3 nenasycených mastných kyselin). Mezi další zdraví prospěšné látky obsažené v chia semínkách, které nelze opominout, se řadí vápník, železo, zinek, draslík, magnesium a fosfor. Jedná se tedy o komplexní potravinu, která lidskému tělu dodává velké množství energie. Pro lepší představu unikátního složení lze využít jednoduchého srovnání: chia semínka obsahují více vlákniny než ovesné vločky, více antioxidantů než čerstvé borůvky, více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněná semínka, více vápníku než mléko a dokonce více nenasycených mastných kyselin než losos.

Chia semínka nejen se skvělým složením, ale také s výbornými vlastnostmi!
Už samotné složení chia semínek je velmi výjimečné, dalším pozitivem jsou jejich užitné vlastnosti. Vyznačují se jedinečnými hydrofilními schopnostmi, tj. dokážou na sebe vázat vodu a to tak, že zvětší svůj objem až dvanáctkrát. Po kontaktu s tekutinou se z nich stává snadno stravitelný gel, který tělu dokáže zajistit lepší vnitřní hydrataci. Tento gel také dokáže významně snižovat hladinu cukru v krvi, protože prodlužuje proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu. Proto nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se pak tak silný pocit hladu při opětovném poklesu krevního cukru. O chia semínkách se také hovoří v souvislosti s prevencí mnohých kardiovaskulárních chorob. Pro svoje vlastnosti a nutriční hodnoty jsou velkým pomocníkem při redukčních dietách či při dlouhodobé rekonvalescenci. Jsou velmi vhodné pro sportovce, lidi s vysokou fyzickou či psychickou zátěží, diabetiky, vegetariány, děti ve vývinu, těhotné ženy či seniory. Konzumace chia semínek je vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl a chtějí udělat něco pro celkové zdraví svého organismu. Chia semínka nejsou tvrdá na skus, takže není nutné je jakkoli drtit, a nikterak neovlivňují chuť ani vůni pokrmů. Tím se stávají velmi variabilní součástí mnoha pokrmů či nápojů. Výborné jsou také při přípravě pečiva, ideálně pak chleba.

Chia semínka jsou znovuobjeveným pokladem jihoamerických kultur, které si jejich schopností avlastností uměly patřičně vážit. V dnešní době bylo jejich výborné složení potvrzeno vědeckými testy. Chceme – li se řídit zásadami racionální stravy a dopřát svému tělu plnohodnotný zdroj všech potřebných živin, pak jsou tyto drobné kuličky tou nejlepší volbou!

<< Zpět