Jahody - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Jahody

Zvětšit

Představovat v našich končinách jahody se může jevit až triviálně, protože kdo by je neznal? Je pravda, že bývají ozdobou mnohých zahrádek, ovšem poukázat znovu na jejich nevšední složení a vlastnosti rozhodně nemůže být na škodu. V první řadě tedy krátké formální seznámení s tímto úžasným ovocem: jahody jsou plodem jahodníku a jedná se o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku, které vytváří nepravý plod. Odpověď na otázku, proč mají tak výsadní postavení a čím si zasloužily přízviska jako ovoce lásky či královské ovoce však v této definici nenalezneme, proto je nutné pátrat dále.

Proč jsou jahody „královským ovocem“?

Jahody provázejí lidské pokolení odnepaměti a pochutnávali si na nich již lidé v době kamenné. Velmi oblíbené byly také ve starověkém Římě, ovšem stále se ještě nepodobaly dnešním velkým plodům. Zdobily také stoly královských hostin po celou dobu středověku i novověku. Za dnešní vzhled a chuť jahod je zodpovědný zahradník požitkářského krále Ludvíka XV., který na králův pokyn zkřížil dva existující druhy a světlo světa spatřila nová odrůda jahodník ananasový s mnohem většími a chutnějšími plody. V Českých zemích se o propagaci a rozšíření jahod zasloužil koncem 19. století jistý Rudolf Strimpel a i díky němu jsou u nás zahradní a lesní jahody nejoblíbenějším letním ovocem. Světový sortiment jahod čítá několik set druhů a pěstují se na ohromných plantážích v USA, Španělsku, Francii, Itálii, Japonsku, Polsku či Rusku. 
Na úrodu jahod nečekáme pouze kvůli požitku z jejich konzumace, ale také pro jejich složení, které je našemu tělu více než prospěšné. Již naši předci tradičně využívali jahody k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Díky svým antibakteriálním schopnostem se také výborně hodily na různé ekzémy a pro léčbu hnisajících ran. Není proto divu, že toto ovoce bylo a stále je hojně pěstováno na polích i zahradách.

Vskutku zdravé mlsání …

V dnešní době technologického a vědeckého pokroku je již jasné, z jakého důvodu jahody disponují těmito vlastnostmi. Jsou totiž zdrojem řady vitaminů a dalších důležitých látek. V největší koncentraci se v nich vyskytuje vitamin C (dokonce je ho zde více, než v citrusech), tedy mocný antioxidant a stimulant naší imunity. Obsahují také kyselinu listovou a beta – karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, jež chrání náš zrak a pomáhá regeneraci sliznic. V menší míře se v nich nacházejí také vitaminy skupiny B a E. Ze stopových prvků je nutné zmínit mangan, tolik potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně a výživu našeho mozku a nervů. Dalším důležitým prvkem je draslík, který podporuje odvodňování těla, detoxikaci organismu a pomáhá také snižovat krevní tlak. Obsah zinku pak dává smysl označení jahod za „ovoce lásky“ – jedná se totiž o nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost obou pohlaví. Velmi důležité jsou též třísloviny, které na sebe váží při průchodu naším trávicím traktem toxické látky a odvádějí je ven. Také nesmíme zapomínat na dobře stravitelnou vlákninu a na fakt, že jahody jsou ovocem s jedním z nejnižších obsahů kalorií (30 kcal/ 100 g) – proto je může konzumovat opravdu každý! Výčet těchto pozitiv jahodám zaručuje místo v první desítce nejlepších a nejpopulárnějších potravin. 
V této chvíli je již zřejmě jasné, že jahody nejsou oblíbeny jen náhodou. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, právě utržené. Ovšem z tohoto ovoce lze uvařit mnoho tradičních i moderních pokrmů, náplně do buchet či knedlíků, případně slouží pro výrobu marmelád a džemů. Jsou prostě bezkonkurenční. A za královskou známku luxusu je považována kombinace čerstvých jahod a dobrého šampaňského.

Jahody jsou krásné, voňavé, lahodné, šťavnaté a k tomu velmi zdravé. V různých formách zpracování jsou také lehce dostupné po celý rok. Co více si přát?

 

<< Zpět