Kokos - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Kokos

Zvětšit

„Strom, který dává vše potřebné pro život“ – takto vzletně zní název kokosové palmy v sanskrtu, jazyku starověké Indie. Název však není až tak nadnesený, protože po staletí byly kokosové ořechy jednou z hlavních plodin zajišťujících přežití generacím Indonésanů. Poskytovaly nezávadnou tekutinu k uhašení žízně, dužina sloužila jako výživný pokrm, z kokosových vláken se vyráběla lana a provazy, listy a kmeny palmy zase byly stavebním materiálem. Právě absolutní využitelnost zajišťovala této rostlině a jejím plodům tak výsadní postavení.

Původ, výskyt a vzhled​

Kokosová palma (Cocos nucifera neboli Kokosovník ořechoplodý) dorůstá výšky až 30 m a jejím plodem není ořech, ale peckovice vážící v průměru 2,5 kg. Původ této rostliny dožívající se až 100 let je zahalen tajemstvím – kokosové ořechy totiž dobře plavou a nevadí jim mořská voda, proto se odpradávna volně šířily světem. Jejich nejstarší fosílie - staré přes 3 000 let - byly objeveny na Novém Zélandu. Kokosová palma roste nejčastěji v tropech na mořském pobřeží. Jedná se o neuvěřitelně odolnou rostlinu, která je schopná bez úhony přežít i velmi silné větrné bouře. Kokosové ořechy se množí výhradně semeny a jedná se o jedno z největších semen na světě. Kokosový ořech tak, jak ho známe z obchodů, je semeno s tvrdým oplodím, které se nachází uvnitř peckovice. Na vrcholku již pevné skořápky kokosu se nachází ne náhodou tři otvory, které mají specifickou funkci během růstu a klíčení semena. Dva z nich slouží k výživě plodu a třetím, který je krytý tenkou blankou, pak proráží klíček kokosu. V ideálních podmínkách rodí kokosová palma 50 – 100 ořechů v jednom sklizňovém období.

Vlastnosti kokosového oleje

Ať už jste si oblíbili jedinečné kokosové zákusky, nebo pečujete o tělo přípravky s kokosovým olejem, vězte, že tento obdivuhodný plod má pro lidský organismus velmi vhodné složení. Vedle zdravé kokosové vody je zde dužina, která má přes 60% tuků, 20% sacharidů, 8% proteinů a 6% vody. Ačkoli jsou mastné kyseliny v dužině převážně nasycené, nepodporují zvýšenou tvorbu cholesterolu ani vznik arteriosklerózy. Jak je to možné? Tyto kyseliny totiž na rozdíl od těch v tucích živočišného původu tvoří pouze krátké a středně dlouhé řetězce a tudíž hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují.

Produkty získávané z kokosového ořechu
Kokos je v potravinářství využitelný v mnoha směrech.​

  • Kokosová voda - mladé plody obsahují tekutinu, která je mnohdy nesprávně označována za kokosové mléko. Voda v dutině kokosu umožňuje kokosu plavat a především je bohatým zdrojem draslíku, vitaminů skupiny B (vyjma B6 a B12) a vitaminu C. Tato voda prochází procesem náročné filtrace během cesty od kořenového systému do semene a je naprosto sterilní, což je vlastnost nepostradatelná v oblastech s infikovanými nebo znečištěnými zdroji pitné vody. 
  • Kopra - v našich zeměpisných podmínkách se používá kokos především jako dekorace, případně se přidává do mnoha výrobků cukrářského sortimentu. Ovšem světově patří mezi nejvýznamnější olejniny vůbec. V podobě kokosové mouky zvané kopra, která se vyrábí rozemletím sušeného jádra kokosu přímo v místech pěstování, je základní potravinou pro velkou část populace.
  • Kokosový olej - velmi cenný je také kokosový olej, který se získává z dužiny čerstvých kokosových ořechů a vyznačuje se příjemnou vůní, výživnými hodnotami a širokým použitím. Kromě kuchyně si tento olej našel své nezastupitelné místo také v kosmetice, kde se již po staletí používá k péči, výživě a hydrataci pokožky. Za studena lisovaný olej obsahuje mnoho přírodních látek – antioxidantů, které brání stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují obranyschopnost. Navíc je olej pokožkou velmi snadno absorbován a nezanechává nepříjemný mastný efekt.
  • Kokosové mléko - tedy extrakt z dužiny, který se získává strouháníma lisováním endospermu ořechu, má své nezastupitelné místo nejen v orientální kuchyni.

Otevření kokosového ořechu snadno a rychle, nevěříte?

A na závěr jedna rada k mnohdy složitému postupu při otvírání tvrdé skořápky. Na jedné straně jsou umístěna již dříve zmiňovaná tři očka, po výběru toho nejměkčího je nutné ho propíchnout jehlicí a nechat vytéct kokosovou vodu. Takto propíchnutý kokos již stačí vložit do rozehřáté trouby a pár minut ho péct. Kokosový ořech se v troubě otevře sám a vy můžete zapomenout na komplikované zápasení a nerovný boj s mnoha nástroji patřícími spíše do dílny, než do kuchyně.

Poznejte bohatou historii a všestranné využití plodu, který se skrývá za výbornou kokosovou chutí mnohých českých zákusků, dortů a jiných laskomin!

<< Zpět