Lupinové boby - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Lupinové boby

Zvětšit

Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých, která je široce rozšířena po celém světě díky své přizpůsobivosti různým prostředím a podnebím. Několik zástupců bobovitých patří mezi důležité zemědělské plodiny: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, arašíd a lupina.

Semena lupiny, kterými jsou boby, se jako součást běžné stravy konzumují již od starověku. Její spotřeba byla vysoká v místech nebo v době, kdy se lidé potýkali s nedostatkem masité stravy. Dnes se využívá celá rostlina několika způsoby: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu a posklizňové stvoly jako zelené hnojení. Další předností je její vynikající potenciál fixace dusíku v půdě, to znamená, že se luskoviny zařazují do rotačních sledů pěstování plodin a šetří se tak na používání dusíkatých hnojiv. Luštěniny mají schopnost vázat atmosférický dusík svoji symbiózou s baktériemi a používají se pro obnovení půdy, z níž byl dusík vyčerpán.

Rozvoj pěstování nastal v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky vyráběné z bobů. Lupinové boby se po vyloupání z lusků čistí, loupou a melou, poté nastává proces úpravy dle požadavku na aktivitu mouky. Je-li požadavek na enzymaticky inaktivní mouku, pak se tato termicky ošetřuje. 
Kromě mouky se v potravinářství používají také lupinové krupky a otruby nebo izolovaná lupinová vláknina.

Lupinová mouka je z výživového hlediska ceněna v několika směrech:

1) Obsah a kvalita bílkovin
Obsah bílkovin je přibližně stejně vysoký jako v sóje, tedy průměrně 35%. Jejich složení je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám (AMK), zejména lysinu. Především obiloviny a výrobky z nich mají deficit lysinu, kde bývá dokonce limitující aminokyselinou (AMK, které je - vztaženo na denní spotřebu – nejméně, se označuje jako limitující a určuje výživovou hodnotu potravy). Lysin patří mezi tzv. esenciální AMK, které si lidské tělo neumí samo syntetizovat a musí je získávat výhradně ze stravy.

2) Obsah a kvalita tuků
Více jak 10 % tuků v lupinových bobech má vynikající složení díky až 80% nenasycených mastných kyselin. Proto jsou to tuky ideální pro zdravou výživu. Další významnou látku představuje lecitin – jeho obsah bývá až 2,5 % v tuku. Lecitin je fosfolipid, který je důležitou složkou vnější buněčné membrány rostlin i živočichů a má funkční úlohu v syntéze, výstavbě a přestavbě lipidů v těle. Je to důležitý přírodní emulgátor, látka dovolující emulgovat (smíchat) vodnou a tukovou fázi roztoků. Dietologie považuje lecitin za potravinový doplněk, který běžně nakupujeme v lékárnách.

3) Vláknina
Lupinová mouka obsahuje pouze 30% sacharidů. Jejich podstatnou část tvoří sacharidy s krátkým řetězcem patřící do látek jednotně označovaných jako ve vodě rozpustná vláknina. Tedy vláknina neštěpitelná enzymy lidského těla a potřebná jako prebiotikum pro bakterie tlustého střeva.

Lupině se říká „multitalent“ pro svou výživovou hodnotu a technologickou upotřebitelnost. Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském řemesle velmi žádaná. Emulgační vlastnosti částečně nahrazují vaječné žloutky a obsah vlákniny zvyšuje vaznost vody. Co víc si přát?

 

<< Zpět