Mák - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Mák

Zvětšit

Mák je rostlina zčeledi makovitých a zahrnuje dohromady asi 50 druhů, které rostou v Evropě, Asii, Africe i Americe. Nejdůležitějším z nich je mák setý, což je jednoletá bylina kvetoucí výraznými bílými květy. Plodem je tobolka, která v sobě obsahuje velké množství malých semen na barevné škále od bílé přes modrou až po tmavě šedou a hnědou. Zrníčka dosahují velikosti 1,1 - 1,5 mm a v jedné makovici jich je schovaných neuvěřitelných 4 - 6 tisíc. Podle užitkových vlastností definujeme dva typy máku setého, a to mák opiový a mák olejný. Mák opiový má na stěnách své makovice daleko rozvětvenější síť mléčnic, jejichž nařezáváním a následným sběrem lze získat opium. Mák olejný se naproti tomu pěstuje především v evropských zemích a jeho hlavní využití je v potravinářském a olejářském průmyslu a samozřejmě také v kuchyních a domácnostech.

Historie
Názory na původ máku setého se různí, ovšem pravděpodobně se využíval již v 6 tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a byl zde také pro své účinky zasvěcen bohu spánku Hypnosovi. Odtud se rozšířil do starověké Mezopotámie, Egypta a poté i do Persie a Číny, kde se opium přibližně v 18. století stalo silou významně ovlivňující ekonomiku Říše středu. V současnosti je tato plodina v mnoha státech světa regulována. Česká republika, kde se začala pěstovat počátkem 19. století, se stala postupně světovou jedničkou v produkci potravinářského máku. V současné době je mák s 35 - 70 tisíci osetými hektary druhou nejvýznamnější olejninou u nás. Český mák má celosvětově velmi dobrou pověst a je ceněn především pro svoji vysokou jemnost, čistotu, neporušené semeno a vyrovnanou modrou barvu. Převážná část produkce (až 90 %) směřuje do zahraničí, především pak do Polska, Ruska, Německa, Rakouska a Nizozemí, což jsou země, které mák dále vyvážejí. 

Nutriční význam
Mák setý je zajímavá rostlina a to nejen vzhledem, ale také svým složením. My sice nemůžeme chodit pro moudré rady k chytré makovici, jako to dělala Maková panenka ve známém večerníčku, ovšem i bez nich je jasné, že složení máku je našemu tělu velmi prospěšné. Maková semena totiž obsahují 40 až 60 % procent oleje a to především kyselinu linolovou (nenasycená mastná kyselina), stearovou a palmitovou. Dále jsou zde přítomny bílkoviny a také řada minerálních látek, mezi které se řadí především vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Opominout nelze ani obsah vitaminů, zvláště pak vitaminu E, B1 a B3. Díky tomuto složení představuje mák dobrý zdroj energie. Již před mnoha staletími byly také známy utlumující a zklidňující účinky nezralého máku, kterých se hojně využívalo v lidovém léčitelství. Nezralý mák, který se pro potravinářské účely nesklízí, totiž obsahuje alkaloidy a to především morfin, kodein a papaverin. Tyto alkaloidy jsou obsaženy po sklizni v tzv. makovině, což jsou všechny nadzemní části rostliny kromě semene, která se dále používá ve farmaceutickém průmyslu. Nejdůležitějším z alkaloidů je morfin, který se využívá především pro tlumení bolestí spojených s pooperačními stavy případně s nádorovými onemocněními. Dalším je kodein vykazující podobné, i když slabší účinky, které poznal téměř každý v kapkách proti kašli. Posledním důležitým alkaloidem je papaverin, který se v lékařství využívá jako lék uvolňující křeče hladkého svalstva při průjmech, či žlučových a ledvinových kolikách.

Potravinářský průmysl
Mák se používá především v pekařství a cukrářství, kde se z něj připravují výtečné náplně do buchet, koláčů a dalšího pečiva a výrobků. Maková náplň je nejen v českých zemích jednou z nejoblíbenějších a svědčí o tom i fakt, že již v klasické pohádce si hloupý Honza na cestu do světa ve svém uzlíčku nesl buchty právě s mákem. Mák lze dále používat i v kuchyni při přípravě některých sladkých jídel (příkladem mohou být nudle s mákem). Z makových semen se vyrábí i olej. Pro potravinářské účely se lisuje za studena, pro technické účely se lisuje za tepla a v tomto případě slouží při výrobě fermeží, jádrového mýdla nebo olejových barev.​

 

<< Zpět