Mandle - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Mandle

Zvětšit

Mandle jsou plody mandloně obecné (Amygdalus communis), stromu, který dorůstá výšky až 7 metrů. Mandle jako taková je pak jádro semena tohoto stromu, obdařené velice tvrdou skořápkou a ještě pokryté slupkou. Mandloň původně pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Tento strom roste pouze v teplých oblastech, proto se k nám jeho plody musejí dovážet.

Existují dva typy mandlí: sladká (semena amygdali dulcis) a hořká (semena amygdali amarum). Hořké i sladké mandle mají velmi podobné složení a lze je od sebe obtížně rozeznat. Liší se především obsahem amygdalinu, látky, která má na svědomí hořkou chuť. Hořké mandle ho obsahují mnohem více a jejich nadměrná konzumace může být škodlivá, protože produktem rozloženého amygdalinu je nebezpečný kyanovodík. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí pak patří plody z Valencie, Malagy a Sicílie.

Obsah zdraví prospěšných složek
Mandle jsou produktem hojně využívaným v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Nejen v české kuchyni jsou již od pradávna vyhledávanou potravinou. Novodobé studie prokázaly jejich prospěšnost v mnoha oblastech lidského zdraví. Jsou totiž úžasným zdrojem mnoha důležitých látek: jsou bohaté na minerály, mají vysoký obsah hořčíku, vápníku, draslíku, železa a zinku. Také v nich najdeme řadu tělu nezbytných vitamínů, především vitamínu E a vitaminy skupiny B (riboflavin, thiamin a kyselina listová).

Konzumace mandlí tak prospívá ke zdraví našich vlasů, nehtů a pleti. Dále podporuje vývoj kostí, zubů, srdce a celkové imunity. Mimo jiné je důležitá i pro naši psychickou formu. Mandle sice obsahují nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíme obávat, že bychom přibírali na váze. Naopak jejich nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné. Mimo jiné v nich najdeme i vlákninu, cenné bílkoviny a menší množství cukrů. Mandle také působí jako antioxidanty, které tělu pomáhají zbavit se volných radikálů v těle a tak zabránit vzniku rakoviny či poškození cév a srdce. Tato tvrzení prokázala nedávná americká studie, která potvrdila, že konzumace mandlí významně zvyšuje hladinu vitaminu E v plazmě a červených krvinkách a současně snižuje hladinu cholesterolu.

A jak tedy můžeme mandle v potravinářském průmyslu využít?
Možností je nepřeberně, běžně si je můžeme pro svoji potřebu zakoupit například pražené, naložené v medu, solené či jinak kořeněné, obalené cukrem, karamelem nebo čokoládou. Přidávají se i do salátu a gurmánsky upraveným pokrmům a bývají také součástí zdravých snídaní jako dochucení různých vloček. Mnohé pečivo a koláče si bez nich ani nelze představit.

Mandle jsou též základem pro dvě velmi oblíbené cukrovinky – nugát a marcipán. Nugát je název pro cukrářskou hmotu vyrobenou z cukru nebo medu, pražených mandlí, oříšků a dalších přidaných ingrediencí (např. kandovaného ovoce). Marcipán se zase vyrábí rozdrcením mandlí a jejich smícháním s cukrem. Hmota se dále důkladně hněte, případně i zahřívá a odpařuje, aby měla určitou vlhkost. Pro výslednou jakost marcipánu jsou důležité kvalitní suroviny i jejich poměr – měl by obsahovat minimálně 50 % mandlí, pak se jedná o opravdovou pochoutku.

Pochutnávat si na mandlích není hřích, naopak prospíváme tím našemu zdraví!

<< Zpět