Meruňky - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Meruňky

Zvětšit

S příchodem nejkrásnějšího období roku, tedy léta, s časem tepla, koupání a dovolených se pojí i další radostná událost – dozrávají meruňky. Toto oranžové ovoce je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami a marně bychom hledali orgán v lidském těle, kterému by jejich konzumace neprospívala. Z tohoto důvodu se nelze divit, že se meruňky nazývají také ovocem zdraví… A přitom se ve 100 g skrývá pouze 57 kalorií… To se potom tomuto letnímu potěšení těžko odolává. A hlavně není důvod se mu bránit!

Co to je, když se řekne „meruňka“?

Meruňka obecná (Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris) je strom z rodu slivoň. Plody tohoto stromu dozrávají uprostřed léta a jedná se o peckovice s oranžovým oplodím. Původ meruněk není úplně znám, pravděpodobně pochází z Číny, kde byly známy již 2 000 let před naším letopočtem. Odtud se podle latinského názvu Prunus armeniaca dostaly přes Arménii do Evropy a dále se šířily až do našich zemí. V České republice se v současnosti pěstují pouze v oblastech s mírnou zimou, tedy ve vinorodných krajích, nejlépe pak na jižní Moravě. Meruňkám totiž velmi škodí jarní mrazy a na nízké teploty jsou háklivé hlavně květy a mladé plody. Nejrozšířenější odrůdou v našich krajích je Velkopavlovická, dalšími jsou pak Karola,
Goldrich, Bergeron a jiné.

Co to je, když se řekne „ovoce zdraví“?

Ovoce zdraví, tedy meruňky, přináší celkově výrazně pozitivní účinky na naše zdraví a to díky obsahu velkého množství sacharidů, organických kyselin, minerálních látek a vitaminů. Velmi důležitá je především přítomnost β – karotenu, který v lidském těle funguje jako antioxidant a jako prekurzor vitaminu A. β – karoten snižuje riziko vzniku rakoviny a posiluje obranyschopnost organismu, dále také slouží při ochraně kůže proti poškození nadměrným sluněním. Vitamin A má pak příznivý vliv na zrak, jeho nedostatek může vést až k šerosleposti. Již tři malé čerstvé plody obsahují více než polovinu
jeho doporučené denní dávky. Další důležitou skupinou vitaminů obsaženou v meruňkách je skupina vitaminu B. Jedná se především o vitamin B3, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, B5 zlepšuje kvalitu kůže, nehtů a vlasů a B9, tedy kyselina listová, jež se doporučuje především v těhotenství, jelikož podporuje růst plodu. Významný je též obsahu antioxidantu vitaminu C.

Mezi další látky v meruňkách, které pomáhají našemu zdraví, se řadí především:

  • železo - nezbytné pro tvorbu červených krvinek,
  • hořčík - správná činnost svalů a nervů,
  • vápník - pro správný růst kostí a zubů,
  • draslík - pomáhá udržovat normální rovnováhu elektrolytů, krevní tlak a funkci srdce
  • mangan - důležitý pro správný metabolismus cukrů, předchází onemocnění cukrovkou.

Po tomto výčtu vlastností je již jasné, že název „ovoce zdraví“ meruňkám bezpochyby náleží!

V jaké formě meruňky konzumovat?

Nejlepší meruňky jsou samozřejmě zralé a čerstvě utržené ze stromu na zahradě. Ne všichni tuto možnost mají, ovšem stále platí, že meruňky jsou sezónní ovoce a tak by se měly i konzumovat. To znamená v létě dávat přednost českým odrůdám a v zimě se spíše přeorientovat na plody sušené. Mají sice o něco více kalorií, ale nalezneme zde veškeré živiny v ještě koncentrovanější formě. Pozor na ně by si měli dát pouze alergici a astmatici, protože sušené meruňky se pro uchování barvy síří. Nutné je tudíž opláchnutí před konzumací, případně nákup v obchodech s racionální výživou, kde lze koupit sušené meruňky bez použití siřičitanů.

Meruňky v gastronomiia potravinářském průmyslu

Skvělou chuť těchto plodů nemá cenu představovat, všichni ji známe z marmelád, kompotů, zmrzlin, buchet a dalších pochutin. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších ovocných příchutí u nás. Meruňky je možné využít ve sladké kuchyni v pověstných knedlících i v kuchyni slané, jako pyré výborně doplňují některá masa. V pekařině hrají svoje nezastupitelné místo ve formě náplní a v cukrařině jsou oblíbené pro svoji variabilitu. Rozumějí si se sladkým, ale přitahují i naprosté kontrasty – lahodné kombinace vytvářejí se zakysanou smetanou či tvarohem, ale také s čokoládou, medem či karamelem.

Léto přináší spoustu skvělých věcí. Jednou z nich jsou i meruňky ….

<< Zpět