Sezamové semeno - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Sezamové semeno

Zvětšit

Sezam je označován jako jedno z nejstarších koření na světě. Obyvatelé Asie znají již po staletí jeho léčivé účinky. Z pohledu tradiční čínské medicíny se váže ke zdraví ledvin, jater, slinivky a k plicím. Sezam je jednoletá bylina botanicky označovaná jako Sesamum indicum z čeledi sezamovitých. Pochází z oblasti Eufratu. Je to bylina 80 – 200 cm vysoká, která kvete bíle až růžově. Dnes se sezam pěstuje téměř po celém světě v teplých oblastech. Jeho produkci zajišťuje zejména Indie, Čína, Súdán, Barma a Mexiko. Plodem této byliny je čtyřpouzdrá tobolka obsahující dvoumilimetrová 

bílá až nažloutlá semínka.

Složení sezamového semínka a jeho léčebné účinky
Složení sezamových semen je pro lidské zdraví velmi prospěšné. K nejdůležitějším látkám patří cca 20 % obsažených bílkovin, dále 50 – 60 % rostlinných olejů a 9 % vlákniny. Poměrně vysoký je také obsah karotenů, tzn. vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin). Z minerálních látek pak obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a fosforu. Toto složení předurčuje sezam k prevenci a léčbě mnohých nemocí. K prevenci osteoporózy a následných zlomenin je důležitý vysoký obsah organicky vázaného vápníku, hořčíku a fosforu. Z tohoto důvodu se sezam doporučuje i těhotným a kojícím ženám. Zejména pro vysoké zastoupení železa je také vhodný pro ženy trpící chudokrevností. Vysoký obsah karotenoidních vitamínů skupiny B spolu s hořčíkem a fosforem je prevencí a léčbou psychických poruch jako jsou deprese a neurózy. Tato kombinace vitamínů a minerálních látek je také doporučována pro lidi s vysokou psychickou i fyzickou zátěží, např. studentům a manažerům, ale také těžce fyzicky pracujícím. Rostlinné oleje s nenasycenými mastnými kyselinami jsou stejně jako u ostatních semen olejnatých rostlin vhodné k prevenci srdečních a cévních chorob. Olej lisovaný za studena se používá buď k přímé konzumaci, nebo ke kulinářskému zpracování, dále také k výrobě ztužených potravinářských tuků a v lékařství. Zinek je znám jako minerální látka podporující imunitu a spolu s ostatními minerály a karoteny je velmi důležitý k dobrému fyziologickému stavu očí, sliznic, kůže, vlasů a nehtů.

Využití sezamových semen
Známá arabská pochutina chalva má svůj základ v rozemleté pastě ze sezamových semen, která se nakonec spojí s cukrem nebo s medem. Tato pasta se nazývá tahina a dále se z ní také připravuje typický arabský pamlsek baklava. Dalším výrobkem obsahujícím sezam je makrobiotická solící směs gomasio, která se připravuje rozdrcením nebo rozemletím semínek seznamu s troškou soli. Sezam je také nepostradatelnou ingrediencí k výrobě kvalitních asijských omáček, dresinků a polévek. V moderní evropské kuchyni se stále častěji přidává do salátů a mnoha dalších zdravých pokrmů. Sezamový olej se používá na výrobu nejkvalitnějších mýdel a pleťových mlék. Je to důležitá ingredience využívaná v parfumerii. Toto odvětví, zejména výroba parfémů, pracuje také se silicemi získávanými z květů této byliny. Bohužel v naší české kuchyni si sezamové semínko zatím nezískalo takové postavení, jaké by si díky svým léčivým účinkům zasloužilo. Jediným oborem potravinářského průmyslu, který sezam bohatě využívá, je pekařská výroba. Různé druhy vícezrnného pečiva a chleba velmi často sezamová semínka obsahují. A to jak ve střídě, tak i na povrchu výrobků jako součást dekorativních posypů. Některé cukrářské výrobky, jako jsou sladké celozrnné placičky, florentinky a vícezrnné moučníky, jsou také často sezamem obohaceny. 

Díky pekařským výrobkům má spotřebitel blízko k sezamovému semínku s jeho úžasnými vlastnostmi.

<< Zpět