Sója - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Sója

Zvětšit

Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny, později se rozšířila i na západní polokouli a k dnešním největším producentům patří USA, Brazílie, Argentina a až poté Čína. 


 

Sója je luštěnina, která se používá jako potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl. Je zpracovávána na olej a sójový protein, který se používá jako aditivum v mnoha potravinářských výrobcích. Je to celosvětově oblíbená potravina, která se díky svému mimořádnému složení také nazývá potravinou zázračnou. Kromě potravinářského použití se sója používá v průmyslu pro výrobu bionafty, kosmetických přípravků, oleje, mýdel, plastů a podobně.

Bílkoviny, tuky a cukry
Sója obsahuje největší procento bílkovin ze všech plodin (až 30 procent). Tyto bílkoviny jsou plnohodnotné s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Proto slouží jako náhrada masa v jídelníčku vegetariánů a lidí, kteří maso ze zdravotních důvodů jíst nesmějí. Sója je zásadotvorná (má vysoký obsah Ca, K, Mg, Fe) a proto je vhodné ji konzumovat při různých formách revmatických onemocnění, dně, osteoporóze, kazivosti zubů, pálení žáhy, ekzémech, atd. Obsah minerálů se totiž pohybuje v množství 4,5 – 5 %, což je mnohem více než u mléka, masa, vajec i běžných luštěnin. Sójové boby a produkty z nich jsou zdrojem velmi kvalitního tuku, který díky svému složení chrání cévy před kornatěním a tím snižuje rizika infarktu amozkových mrtvic. Tuk také příznivě působí na činnost nervové soustavy, stav pokožky a látkovou přeměnu. Nespornou výhodou je i to, že neobsahuje cholesterol a proto se doporučuje jako součást redukčního jídelníčku a diet. Obsah cukrů je pouze 5 – 6 % a proto je sója vhodná i pro nemocné cukrovkou.

Další zdravé látky
Vysoký obsah vitamínů skupiny B, lecitinu, vápníku a hořčíku blahodárně působí na nervovou soustavu. Lze tedy říci, že nahrazení masa sójou preventivně působí proti neurózám, depresím a roztroušené skleróze. V sóji se vyskytují látky fytoestrogeny, které hrají roli v prevenci některých onemocnění, např. rakoviny prsu a příznivě působí na ženy v období klimakteria. Fytoestrogeny se staly doslova módní záležitostí a přidávají se již do řady potravin. U nás jsou na trhu zatím ojedinělé, dostupné jsou však ve formě doplňků stravy. Nezanedbatelný je i obsah až 5 % vlákniny, a to jak nerozpustné, tak i rozpustné formy.

Nejvíce ve světě rozšířené potravinářské sójové produkty
Tempeh – nejkvalitnější produkt, který slouží jako plnohodnotná náhrada masa, navíc s velmi nízkým energetickým obsahem. Připravuje se z vařených, rozmačkaných a slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury. Výsledkem fermentace pak je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Na trhu je k dostání v přírodní podobě, která se musí dále tepelně upravit, či marinovaný, smažený a uzený.

Tofu – další známý produkt, který vzniká vysrážením sójového mléka. V Asii patří do tradičního jídelníčku, v západní kultuře se však rozšířil až s trendem zdravé výživy.

Další možností využití sóji jsou stále oblíbenější sójové nápoje. Většina z nich však obsahuje pouze směs kukuřičného škrobu a sójového oleje. Skutečné „jednodruhové sójové mléko“ se vyrábí ze sójové bílkoviny – srážením sójových bobů a použitím pouze takto vzniklého tvarohu.

Možná rizika spojená s konzumací sóji
V některých studiích se uvádějí nepříznivé důsledky, které má sója na lidský organismus v případě nadměrného užívání. Jedná se především o antinutrienty, které mohou mít nežádoucí účinky na trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Poměrně velká část západní populace trpí i alergií na její proteiny. To je důsledek toho, že sója nebyla v Evropě a Americe historicky zastoupena, na rozdíl od asijského kontinentu. Asijská kuchyně předchází problémům tím, že využívá hlavně fermentované sójové výrobky. I přes tyto možné problémy je sója vědci označována za potravinu budoucnosti. 

Geneticky modifikované potraviny
V souvislosti se sójou se často diskutuje i otázka geneticky modifikovaných potravin. Tzv. geneticky modifikovaná sója se totiž podle odhadů podílí na světové produkci asi 65 %. Na půdě Evropské unie panuje stále velmi ostrá diskuze o geneticky modifikovaných potravinách. Z tohoto důvodu je povinností označit všechny produkty, k jejichž výrobě byla použita sója s větším než 0,9 procentním podílem GM odrůdy.

Sójové boby jsou již po tisíce let ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu. Sójové boby začaly pronikat do jídelníčku Evropanů a Američanů teprve vtomto století.

<< Zpět