Špalda - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Špalda

Zvětšit

Špalda patří ke skupině pluchatých pšenic a je to druh rozpadavé pšenice. Jedná se o prastarou, jednoduchou a nešlechtěnou pšenici s lámavým vřetenem klasu a čtyřvětými klásky, ze kterých se vyvíjejí dvě štíhlé obilky, pevně uzavřené v pluše a plušce. Pluchy, které obalují zrna, jsou účinnou obranou vůči vlivům vnějšího prostředí a hmyzu.

Zpočátku byla špalda pěstována především na Blízkém Východě a v Egyptě, do Evropy ji zhruba před 8 tisíci lety přivezli Keltové a Germáni. Její příjemnou a zvláštní chuť si oblíbila řada národů po celém starém kontinentě a konzumovala se v Itálii, Německu, Španělsku, Belgii, Švýcarsku a dokonce i ve Skandinávii. V současnosti se její osevní plochy zvětšují i v dalších evropských státech a díky svým skvělým vlastnostem se její obliba rozšířila také za oceán do USA a Kanady. Na území Českých zemí nemělo pěstování špaldy příliš silnou tradici a v minulém a předminulém století se zde nepěstovala prakticky vůbec. V současnosti se však zájem o ni zvyšuje i u nás. Využívá se především v ekologickém zemědělství a na ekofarmách, jelikož vykazuje minimální reakci na hnojení umělými hnojivy a je zároveň značně odolná proti různým škůdcům a nepřízni počasí.

Výživová hodnota špaldy
Špalda je výjimečná plodina především díky svému složení. Obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro lidský organismus. Má vysoký obsah bílkovin (17 %), který je dán větším podílem aleuronové vrstvy a je tak mnohem vyšší ve srovnání například s pšenicí setou. Podstatné jsou též kvalitní tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin (2,5 %). Mezi další organismu prospěšné látky lze zařadit obsažené minerály, především hořčík, vápník, draslík, fisur a zinek a také vitaminy a to zejména skupiny B (zvláště thiamin B1, riboflavin B2 a také niacin). Ve výčtu pozitiv by se také nemělo zapomínat na vlákninu, která má v případě špaldy jemnou strukturu vláken, proto je velmi dobře snášena a podporuje střevní peristaltiku a trávení. Díky svému příznivému složení tak špalda pozitivně působí na stimulaci našeho imunitního systému a její velkou výhodou je lehká stravitelnost, jelikož neobsahuje anti – nutritivní substance. V dnešní době je také významná její nižší toxicita pro alergické jedince. Mnoho lidí s alergií na pšenici ji mohou využít jako náhradu, jelikož je mnohem více tolerována. Ovšem je stále nutné mít na paměti, že ani špalda není bezlepková, tedy není vhodná k výživě celiatiků.

Využití v potravinářském průmyslu
Jak tedy lze výhodného složení špaldy využít v potravinářském průmyslu a jaké výrobky je z ní možné vyrábět? Špalda poskytuje především celozrnnou mouku, ve které jsou zachovány obalové vrstvy a klíček, jež právě obsahují nejvíce cenných látek. Tato mouka má jemnou ořechovou chuť a je přirozeně nasládlá, což dává pečivu nezaměnitelnou chuť. Další možností využití je výroba krupice, špaldových vloček, které mohou být základem pro müsli, nebo také příprava špaldových těstovin. Co se týče pokrmů, lze ze špaldy připravit kernoto, které je možné využít všude tam, kde najdou použití ječné kroupy a které se podává s rýží jako příloha, případně jako různými způsoby upravená kaše. Jako hlavní chod se připravuje špaldoto, což je zdravá alternativa rizota. V neposlední řadě je také třeba zmínit již přes 4 tisíce let známý bulgur, při jehož výrobě se očištěné zrno po termickém ošetření párou usuší a následně drtí. Po této úpravě se již nemusí vařit, takže ho lze využít například jako zavářku do hotových polévek. Z této obilniny se také vyrábí kávovina jako zdravá a ceněná náhražka kávy, případně se používá jako sladová přísada. Ze špaldy je dále možné zužitkovat i odpad, tedy slupky z jejího zrna – pluchy, které se využívají jako plnidlo do polštářů nebo do slamníků.

Chléb a pečivo se špaldou je hitem v zemích směrem na západ od ČR, zejména v Rakousku a v Německu si potrpí na špaldové pekařské výrobky. Jsou pro ně zcela přirozenou součástí racionálního jídelníčku, neboť představují pro zdraví výhodnější alternativu pšeničného sortimentu.

<< Zpět