Theobroma cacao - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Theobroma cacao

Zvětšit

Kakao neboli Potrava bohů obsahuje více zdraví prospěšných fenolů s antioxidačními účinky než červené víno nebo zelený čaj. Podle vědeckých výzkumů je právě kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj.

„Ráno začnu šálkem kakaa, přes den piji zelený čaj a večer si dám sklenku červeného,“ říká prof. Chang Yong Lee, odborník na výživu z Cornell University v USA.

Antioxidanty - flavonoidy
Současná lékařská věda věnuje antioxidantům velkou pozornost. Výzkum se na flavonoidy zaměřuje od té doby, co se usuzuje, že jsou příčinou tzv. „francouzského paradoxu“. Francouzi trpí srdečními chorobami mnohem méně než obyvatelé okolní Evropy, i když mají podobnou skladbu potravin. Vypijí však několikanásobně více červeného vína, které antioxidanty flavonoidy obsahuje ve vysokém množství. Flavonoidy jsou látky, které pomáhají tělu odstraňovat škodlivé volné radikály. Volné radikály vznikají při metabolismu v buňkách a jsou schopny reagovat prakticky s čímkoli. Poškozují nejen membrány buněk, ale i jednotlivé složitější molekuly včetně dědičné informace. O flavonoidech se ví, že mají také pozitivní vliv na ochablé lidské cévy a tak zpomalují stárnutí.

Další prospěšné látky
Kakao obsahuje široké spektrum minerálních látek a vitamínů. Má zejména vysoký obsah hořčíku, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Kakao a kvalitní čokoláda mají na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Látek, které jsou za tyto vlastnosti zodpovědné, je celá řada. Většinou to jsou chemikálie ovlivňující činnost mozku a přinášející pozitivní pocity a dobrou náladu. Nepražené kakao je díky těmto látkám označováno i za přírodní antidepresivum.

Druhy kakaa
Kakao je prášek ze semen rostliny kakaovníku. Ve své přirozené (neslazené) formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku a pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky. Byly známy Mayskou civilizací, později také Aztéky. Do Evropy toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz, 20 let po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. V dnešní době až 70% světové produkce kakaa pochází ze západoafrických kakaových plantáží, největším pěstitelem kakaa na světě je Pobřeží Slonoviny. Kakaovník rodí po celý rok, a proto se jeho plody – kakaové boby – musí sklízet ručně. Známe tři základní typy kakaových zrn užívaných v potravinářství. Nejdražší je Criollo, zrna pocházející z oblasti Mexika a střední Ameriky, jež odpovídá pouze 10 % celkové spotřeby. Dále typ Forastero, ze kterého se vyrábí až 80 % čokolády a pěstuje se zejména v Africe. Posledním je Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, který se používá asi v 10 % čokolády a pochází z Trinidadu.

Druhy čokolády
Z kakaa se vyrábí čokoláda, která je považována za ne příliš zdravou potravinu. Díky své sladkosti a vysoké kalorické hodnotě vede její nadměrný příjem k nadváze a je to také poměrně silný alergen. Tato charakteristika platí zejména pro masově produkované čokolády vyrobené z praženého a jinak přepracovaného kakaa s vysokým přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv.

Různé formy a chutě čokolády jsou vyráběny obměňováním množství přísad:

  • neslazená čokoláda (čistý čokoládový nápoj),
  • tmavá čokoláda (minimálně 35% kakaové sušiny),
  • couverture (vysoký obsah kakaového másla nejvyšší kvality),
  • mléčná čokoláda (obsahuje mléko),
  • bílá čokoláda (obsahuje kakaové máslo bez pevných kakaových složek).

Kvalitní čokoláda a kakao je hojně využívána v cukrářském a cukrovinkářském průmyslu. Čím kvalitnější kakao a čokoláda s vyšším obsahem kakaového másla se použijí, tím lahodnější a také zdravější jsou tyto výrobky.

<< Zpět