Zdravá výživa - Enpeka a.s. Žďár nad Sázavou

Naše výrobky


Zdravá výživa

Přečíst celý článek: Jablka a hrušky

Jablka a hrušky

Staré české přísloví nám radí, abychom nemíchali jablka s hruškami. Jistě, v diskuzi se kombinování různých témat většinou nevyplácí, ale ve stravě je situace úplně jiná. Obě tato ovoce patří na našem území k tradičním plodinám a vyznačují se mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. Proto v tomto případě míchejte, jak je Vám libo!

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Meruňky

Meruňky

S příchodem nejkrásnějšího období roku, tedy léta, s časem tepla, koupání a dovolených se pojí i další radostná událost – dozrávají meruňky. Toto oranžové ovoce je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami a marně bychom hledali orgán v lidském těle, kterému by jejich konzumace neprospívala. Z tohoto důvodu se nelze divit, že se meruňky nazývají také ovocem zdraví… A přitom se ve 100 g skrývá pouze 57 kalorií… To se potom tomuto letnímu potěšení těžko odolává. A hlavně není důvod se mu bránit!

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Kokos

Kokos

„Strom, který dává vše potřebné pro život“ – takto vzletně zní název kokosové palmy v sanskrtu, jazyku starověké Indie. Název však není až tak nadnesený, protože po staletí byly kokosové ořechy jednou z hlavních plodin zajišťujících přežití generacím Indonésanů. Poskytovaly nezávadnou tekutinu k uhašení žízně, dužina sloužila jako výživný pokrm, z kokosových vláken se vyráběla lana a provazy, listy a kmeny palmy zase byly stavebním materiálem. Právě absolutní využitelnost zajišťovala této rostlině a jejím plodům tak výsadní postavení.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Jahody

Jahody

Představovat v našich končinách jahody se může jevit až triviálně, protože kdo by je neznal? Je pravda, že bývají ozdobou mnohých zahrádek, ovšem poukázat znovu na jejich nevšední složení a vlastnosti rozhodně nemůže být na škodu. V první řadě tedy krátké formální seznámení s tímto úžasným ovocem: jahody jsou plodem jahodníku a jedná se o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku, které vytváří nepravý plod. Odpověď na otázku, proč mají tak výsadní postavení a čím si zasloužily přízviska jako ovoce lásky či královské ovoce však v této definici nenalezneme, proto je nutné pátrat dále.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Chia semínka

Chia semínka

Pátrání po původu chia semínek nás zavede do některých zemí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstují po dlouhé generace, bezmála 4 000 let. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která je poměrně náročná na klimatické podmínky, a proto ji není možné pěstovat všude. Věhlas chia semínek však tento handicap překonal a dnes jejich vlastnosti znají a oceňují lidé po celém světě.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Mák

Mák

Mák je rostlina zčeledi makovitých a zahrnuje dohromady asi 50 druhů, které rostou v Evropě, Asii, Africe i Americe. Nejdůležitějším z nich je mák setý, což je jednoletá bylina kvetoucí výraznými bílými květy. Plodem je tobolka, která v sobě obsahuje velké množství malých semen na barevné škále od bílé přes modrou až po tmavě šedou a hnědou. Zrníčka dosahují velikosti 1,1 - 1,5 mm a v jedné makovici jich je schovaných neuvěřitelných 4 - 6 tisíc. Podle užitkových vlastností definujeme dva typy máku setého, a to mák opiový a mák olejný. Mák opiový má na stěnách své makovice daleko rozvětvenější síť mléčnic, jejichž nařezáváním a následným sběrem lze získat opium. Mák olejný se naproti tomu pěstuje především v evropských zemích a jeho hlavní využití je v potravinářském a olejářském průmyslu a samozřejmě také v kuchyních a domácnostech.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Amarant

Amarant

Amarant, v českých zemích známý spíše pod názvem laskavec, zahrnuje více než 60 odrůd, které rostou téměř po celém světě vyjma arktických oblastí. Kulturní formy se řadí mezi jednoleté rostliny a dosahují výšky 10 až 200 centimetrů. Jedna rostlina amarantu vyprodukuje až 500 tisíc miniaturních semen, jejichž barva se pohybuje od bělavé až po černou. Stejně jako například pohanka se amarant řadí mezi pseudoobiloviny, jelikož se jeho semena upravují stejně jako obilná zrna. Finálním produktem je pak amarantová mouka.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Stevia

Stevia

Stevia rebaudiana Bertoni, česky stévie sladká či sladká tráva, se stala v poslední době celebritou rostlinné říše. Kdekdo o ní mluví, píše se o ní v novinách a na internetu a její další legislativní osud sledují miliony příznivců. Čím si tato tropická rostlina vysloužila tolik pozornosti? A je tento zájem oprávněný? Čtěte dál, dozvíte se odpovědi. 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Ječmen

Ječmen

Ječmen (Hordeum) se řadí k rodu čeledi lipnicovitých a jedná se o jednoletou jarní nebo ozimou obilninu. Zahrnuje mnoho planých a kulturních druhů. V zemědělství a průmyslu je důležitý především ječmen potravinářský, dále pak také ječmen sladovnický, krmný, pícninářský nebo průmyslový.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Lupinové boby

Lupinové boby

Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých, která je široce rozšířena po celém světě díky své přizpůsobivosti různým prostředím a podnebím. Několik zástupců bobovitých patří mezi důležité zemědělské plodiny: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, arašíd a lupina.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Tykev nebo dýně?

Tykev nebo dýně?

Odpověď není jednoduchá. V encyklopedii Wikipedia se můžeme dočíst: „Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek (nazývanou také dýně obecná, latinsky: Cucurbita pepo) nebo tykev velkoplodou (nazývanou také dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima). 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Špalda

Špalda

Špalda patří ke skupině pluchatých pšenic a je to druh rozpadavé pšenice. Jedná se o prastarou, jednoduchou a nešlechtěnou pšenici s lámavým vřetenem klasu a čtyřvětými klásky, ze kterých se vyvíjejí dvě štíhlé obilky, pevně uzavřené v pluše a plušce. Pluchy, které obalují zrna, jsou účinnou obranou vůči vlivům vnějšího prostředí a hmyzu.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Mandle

Mandle

Mandle jsou plody mandloně obecné (Amygdalus communis), stromu, který dorůstá výšky až 7 metrů. Mandle jako taková je pak jádro semena tohoto stromu, obdařené velice tvrdou skořápkou a ještě pokryté slupkou. Mandloň původně pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Tento strom roste pouze v teplých oblastech, proto se k nám jeho plody musejí dovážet.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Theobroma cacao

Theobroma cacao

Kakao neboli Potrava bohů obsahuje více zdraví prospěšných fenolů s antioxidačními účinky než červené víno nebo zelený čaj. Podle vědeckých výzkumů je právě kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj.

„Ráno začnu šálkem kakaa, přes den piji zelený čaj a večer si dám sklenku červeného,“ říká prof. Chang Yong Lee, odborník na výživu z Cornell University v USA.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Papriky a rajčata

Papriky a rajčata

Rajčata a papriky lze bezesporu zařadit mezi nejznámější a nejoblíbenější druhy zeleniny a to nejen u nás, ale i celosvětově. Své výsostné postavení si vydobyly nejen svojí chutí, ale i pozitivním vlivem na lidské zdraví. Boj to však byl lítý, jelikož dlouhou dobu byly obě tyto zeleniny pěstovány pouze a jen pro okrasu. Pravda o jejich složení a láska k jejich chuti však zvítězily!

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Sója

Sója

Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny, později se rozšířila i na západní polokouli a k dnešním největším producentům patří USA, Brazílie, Argentina a až poté Čína. 


 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Jáhly z prosa

Jáhly z prosa

Proso je jednoletá tráva z  čeledi lipnicovitých s  asi metr dlouhými stébly. Na tenkých stopkách vyrůstají zelené až fialové laty, ve kterých později dozrávají kulovité obilky. Semena rostliny jsou velmi drobná – tisíc kulovitých žlutých zrnek váží pouze pět gramů. Proso se pěstuje v teplej- ších oblastech, protože je teplomilné a  snáší dobře sucho. Tato rostlina není náročná na kvalitu půdy a roste proto i v místech, kde se jiným obilovinám nedaří.

 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Borůvky

Borůvky

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice a známá je především pod svým lidovým názvem borůvka. Rod Vaccinium zahrnuje dohromady asi 200 druhů, které rostou především v horách tropické jihovýchodní Asie a na tichomořských ostrovech, dále také v horách Ameriky a východní Afriky a pouze několik z nich pak v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. V našich podmínkách tvoří borůvky kompaktní porosty především ve vlhkých listnatých, jehličnatých i smíšených lesích. 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Pohanka

Pohanka

Pohanka je díky svému využití často řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti je to však jednoroční dvouděložná rostlina, s botanickým názvem pohanka obecná či setá (Fagopyrum esculentum), patřící do čeledi rdesnovitých, příbuzná například rebarboře či šťovíku. Historickou pravlastí pohanky seté jsou oblasti jihovýchodní Asie, zejména oblast Himalájí, kde jsou pro ni lokality s vhodnými klimatickými i půdními podmínkami. Poté, co lidé tuto obilninu domestikovali, se její pěstování rozšířilo do Číny a Indie. Národy severní Indie ji znaly již před 2 500 lety.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Sezamové semeno

Sezamové semeno

Sezam je označován jako jedno z nejstarších koření na světě. Obyvatelé Asie znají již po staletí jeho léčivé účinky. Z pohledu tradiční čínské medicíny se váže ke zdraví ledvin, jater, slinivky a k plicím. Sezam je jednoletá bylina botanicky označovaná jako Sesamum indicum z čeledi sezamovitých. Pochází z oblasti Eufratu. Je to bylina 80 – 200 cm vysoká, která kvete bíle až růžově. Dnes se sezam pěstuje téměř po celém světě v teplých oblastech. Jeho produkci zajišťuje zejména Indie, Čína, Súdán, Barma a Mexiko. Plodem této byliny je čtyřpouzdrá tobolka obsahující dvoumilimetrová 

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Pšenice

Pšenice

Pšenice setá V lidské výživě je pšenice (Triticum) z hlediska spotřeby základní obilovinou. Pšenice setá je po kukuřici a rýži třetí nejpěstovanější obilninou na světě. Je rozšířena po všech klimaticky vhodných místech zeměkoule, ovšem její původ spadá zřejmě do oblasti Blízkého východu nebo Etiopie. Dnes již nikdo přesně nezjistí, kdy a kde naši pradávní předci začali pěstovat původně volně rostoucí trávy. Její rozšíření se předpokládá v době neolitu neboli mladší době kamenné (zhruba 8 - 5 000 let před naším letopočtem), kdy se namísto dosavadního lovu a sběru stalo hlavním zdrojem obživy zemědělství.

Přečíst celý článek >>

Přečíst celý článek: Žito

Žito

Žito (Secale) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých s přibližně dvanácti druhy. Kulturní druh, žito seté, je obilnina pěstovaná na polích za účelem zisku zrna. Společně s pšenicí, kukuřicí a ječmenem je to jedna z nejrozšířeněj- ších obilnin v mírném pásmu, ale na rozdíl od výše jmenovaných je odolnější a snese i pěstování ve vyšších polohách. Ozimé žito je jednou ze základních obilnin pěstovaných v České republice. V minulosti se jednalo o nejvíce pěstovanou obilninu, ovšem od počátku 60. let minulého století plochy žita neustále klesají a jsou nahrazovány jinými, výnosnějšími druhy obilnin, především ozimou pšenicí.

Přečíst celý článek >>